Al onze jaloezieën, gordijnen en rolluiken zijn ideaal voor temperatuur- en lichtregeling. Deze eenvoudige trucs en stoffen kenmerken zorgen er echter voor dat u het hele jaar door optimaal gebruik kunt maken van uw raamdecoratie.

Behoud warmte

Wist u dat slim gebruik van jaloezieën tot 77% van de warmtewinst kan besparen? Om ten volle te profiteren, moet u uw jaloezieën laten zakken of kantelen wanneer u ‘s morgens uw huis verlaat of zodra de zon opkomt als u in de buurt bent. Jaloezieën voorkomen warmteverlies, terwijl sommige types jaloezieën ervoor zorgen dat de zonnewarmte uw kamer opwarmt.

Verhoog uw privacy

Verduisteringsrolgordijnen zijn perfect voor kamers waar meer privacy en lichttoetreding belangrijk zijn, zoals in de slaapkamer, badkamer of kinderkamer. Zoals de naam al doet vermoeden, voorkomen verduisteringsgordijnen dat er licht doorvalt. De stof heeft een speciale rugcoating voor verduisteringsprestaties, die bovendien ook helpt bij de zonwering en thermische controle. Terwijl verduisteringsgordijnen zorgen voor maximale warmte-retentie en uitsluiting van licht, zullen ze niet toestaan dat zonnewarmte door uw ramen en opwarmen van uw woning. Dus, als u wilt profiteren van zonnewarmte, zorg ervoor dat uw verduisteringsgordijnen worden verhoogd wanneer de zon naar buiten komt.

Laat zonnewarmte in en houd het raam te bekijken

Om de beste zonnewarmtebeheersing te krijgen en toch wat licht in de ruimte te laten binnenkomen, kiest u voor zonwering. Het zonnedoek reflecteert of absorbeert een hoger percentage van de zonnestraling die door de jaloezieën de kamer ingaat. Het zonnedoek heeft een lichte ‘verzilverde’ achterkant die een grotere warmtereflectie geeft en tegelijkertijd wat licht doorlaat.

Wist je dat

Lichter gekleurde jaloezieën reflecteren meer straling en donkerdere kleuren absorberen meer straling. Dus als u uw kamer koel wilt houden wanneer het licht doorschijnt – kies dan voor lichtere kleuren.

Voor een duidelijker beeld

Als u meer geïnteresseerd bent in een filtering van het licht dan in de warmtewinst, overweeg dan de voile- en schermachtige jaloezieën. Voiles en transparante stoffen zorgen voor enige privacy tijdens de daglichturen, terwijl u toch een beetje zicht naar buiten houdt. Tijdens de normale daglichturen wordt het licht gefilterd en een jaloezie zorgt voor privacy, maar zodra je het licht ‘s nachts inschakelt, kunnen voorbijgangers je zien. Daarom is het echt een goed idee om een extra verduisteringsrolgordijn of gordijn aan te brengen om volledige privacy te geven.

Het beste van beide werelden

Om een perfecte licht- en temperatuurregeling in uw woning te garanderen, combineert u zonwering en verduisteringsgordijnen. Zonwering zorgt ervoor dat u overdag uw prachtig uitzicht op het raam behoudt en de zonnewarmte weerkaatst, terwijl verduisteringsdoek uw privacy beschermt en ‘s nachts de warmte vasthoudt.